dimecres, 19 d’agost del 2009

Centros de salud...



Hoooooola a tots/es!!

Els dies els tinc ben replens d'activitats! Avui mateix he anat al principal Centro de salud (seria com el nostre centre d'atenció primària) i he parlat amb la Dra. Lestel.

M'ha fet una presentació de l'estructura sanitària de Bluefields i las comunidades... I és una situació esfereïdora! El mateix Hopsital de Bluefields no té combustible!! Això vol dir que no poden derivar pacients a cap unitat perquè no hi ha transport! Això implica que tampoc hi ha ambulancies, ni combustible per fer funcionar la màquinària de l'Hospital.

L'index de mortalitat materna i infantil és altissim! Les malaties vectorials: Dengue, malària,... és enorme! Una gran quantitat de gent mort cada dia de diarrea i desnutrició! (serien malalties ben tractades a la nostre societat occidental...) I justament avui s'ha mort la primera pacient per la Grip H1N1. És l'últim que els hi faltava.... De casos ja n'havien tingut, però ara ha esdevingut la primera víctima mortal: Una noia jove que havia estat mare fa pocs dies... Això vol dir que la petitona s'ha quedat orfe i sense família!

No estan gaire preocupats perquè hi ha d'altres malalties que a hores d'ara són encara més mortals!

Això a Bluefields... perquè a las Comunidades... la situació és molt pitjor! A part, com ja sabeu, l'accés a les mateixes sols es pot fer pel río Escondido amb panga i després caminant a través de l'espessa vegetació selvàtica. En aquesta època de pluja (cada dia plou...) el trajecte es fa quasi bé inviable. Bé, ja us explicaré quan em toqui anar-hi! això sí que serà una aventura... De fet, reclamen urgentment l'assistència d'un psiquiatra per tractar el tema de la dependència a tòxics. La zona, és una via de pas del narcotrafic, sovint acostumen a pagar el seu pas amb la mateixa droga.

En una ocasió, la polícia va interceptar una panga dels narcos que anava replena de droga... abans que els poguessin enganxar varen llençar els paquets de droga a la vora del riu abans de ser confiscada. Això implica que els indigenes de la zona recullen el material i fan negoci amb la mateixa. Alhora, agents dels narcos, infiltrats en els poblats s'assabenten de qui recull la droga i els hi compra a un preu més baix del que després ells la vendràn en altres mercats! En definitiva, s'ha convertit en un negoci i una font d'ingressos per la mateixa població! Així que aquest és un problema dels grossos! Com aturar aquesta situació? Vaja... complicat!

A més a més.. amb la droga arriba la violència domèstica, les baralles, delinqüència... Intents de suicidi! I els intents de suicidi són besties!! Allà no prenen pastilles, no!! allà un xicot es va clavar un ganivet de mides desproporcionades (estil cocodrilo Dundee) al cor! No va morir perquè per dos centimetres no va assolir l'organ vital!!

Bé, a part de desgracies... us explicaré que em sento molt ben integrat en el poblat! Ja sóc un més d'ells... Bluefields té una població de 50000 hab, això vol dir que amb pocs dies tothom et coneix! Parlo amb tothom! en Federico, en Miguel,... No acostumen a encertar-me gaire amb el nom! De tot menys "Joan", predomina el Chele o Geovanni! (que no em va pas malament, oi Meritxell?)

Avui he conseguit comprar Pan de molde!! Ja tenia ganes de menjar alguna cosa de pa! I també he comprat ous! I són uns ous petitons, petitons... Per cert, de bon matí canta el gall, però després torna a cantar a qüalsevol hora!! No ho acabo d'entendre...

Ara mateix torna a ploure "again"! ës el tercer dia consecutiu que plou, i pel que em diuen... això és mantindrà fins a mitjans de Novembre! Uhm....

Ah! I per les nits udolen els gossos! pel carrer se'n veuen uns quants, tots ells escanyolits, amb mirada perduda i pas tranquil. Ja m'estic acostumant...

Un altre dia... més!!

Avui també em sento satisfet amb la feina feta... Me'n vaig a dormir esgotat però amb un somriure als llavis!!

Booooooona nit!

P.D: Us penjaréun parell de fotos, un és el CAPS on treballaré parcialment! I l'altre dia és el carrer del mateix centre... Malgrat la pobressa té un cert encant!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada